Haltiakuusen alla

Haltiakuusen alla, suomalaisia kirjailijakoteja esittelee kuvin ja tekstein 28 kirjailijan kotimuseota. Kirjaa voi käyttää matkaoppaana ja suunnitella sen avulla vaikkapa kesäretkikiertueen. Kun lukee etukäteen kirjailijasta ja museosta, pääsee paremmin museon tunnelmaan ja saattaa jopa aistia kirjailijan merkillisen läsnäolon, kuten meille niin usein kävi. Museokäynnin voi joko kokea tai suorittaa. Jos haluaa kokea ja eläytyä kirjailijan ja hänen lähipiirinsä elämää museossa käydessään, kannattaa nähdä vähän vaivaa. Tätä vaivannäköä helpottaa Haltiakuusen alla –kirjan lukeminen.

Haltiakuusen alla vie myös elämykselliselle nojatuolimatkalle kirjailijakotimuseoihin ja kirjailijan elämään. Kerromme kirjassa kirjailijan elämäntarinaa, jonka liitämme museoon, siellä elettyyn ja koettuun. Esittelemme museon vaiheita ja siellä olevia esineitä. Ei voi olla tuntematta jonkinlaista säväystä vaikkapa katsoessaan Elias Lönnrotin nikkaroimaa, nykyihmisen silmin vallan omalaatuista kirjahyllyä tai Samuli Paulaharjun tekemää uskomattoman kaunista jugendtuolia.

Osa kirjailijakotimuseoista riipaisee, sillä moni kirjailija on lähtöisin pikkuisesta harmaasta torpasta. Osa museoista taas lumoaa tunnelmallaan kuten kirjan kanteen päässyt Aino Kallaksen kesämökki Hiidenmaalla. Diplomaatin hienoksi rouvaksi päätynyt Kallas sai kesäisin kirjoitusrauhan pienen saaren yksinäisyydessä. Muutamalla kirjailijalla on useampikin museo: esimerkiksi Aleksis Kiven elämää voi seurata käymällä ensin lapsuudenkodissa Palojoella, sen jälkeen Charlotta Lönnqvistin aikoinaan omistamassa Fanjunkarsissa Siuntiossa ja lopuksi surullisessa kuolinmökissä Tuusulassa.

Kirjaa teimme parisen vuotta. Viime kesä meni matkaillessa museosta toiseen. Huomasimme, miten yllättävän paljon oman kotiseudun luonto ja ihmisten mielenlaatu ovat vaikuttaneet kirjailijan teoksiin. Joel Lehtosen Putkinotko ja Kalle Päätalon Kallioniemi ovat aivan suoraan kirjojen tapahtumapaikkoja, ja oman kotiseudun luonto elää niin Sarkian, Leinon kuin Vuorelan runoissa.

Kirjailijakoteja kierrellessämme kohtasimme oman paikkakunnan kirjailijan museon vaalimiseen uppoutuneita ihmisiä, jotka innostuneina ja valtavan asiantuntevina kertoivat meille kirjailijansa elämästä ja auttoivat meitä antaumuksella kirjan tekemisessä. Kävimme monia unohtumattomia keskusteluja oppaidemme kanssa. Toivottavasti meidän yhteinen innostuksemme näkyy kirjassamme!

Kun kirjantekoreissuilla kiertelimme ympäri Suomea, emme kokeneet pelkästään iloa vaan myös huolta: Kunpa tämä kansallinen kulttuuriperintömme saisi säilyä, kunpa niitä ylläpitävien moninaisten järjestöjen jäsenet jaksaisivat ja kykenisivät niistä huolehtimaan, kunpa ennen kaikkea museovirasto saisi riittävät resurssit ylläpitää museoita, jotka kertovat niin kirjailijoidemme elämästä  kuin tavallisten ihmisten historiasta.

Suomalaisia kirjailijakotimuseoita esittelevä kirjamme sai nimekseen Haltiakuusen alla. Nimessä on monta merkitystä. Suomalaisessa kansanperinteessä haltiakuusi suojelee kotia, ja kun kuusi kaatuu, sortuu myös koti. Konkreettiset haltiakuuset seisovat ainakin Kiannon Turjanlinnassa ja Päätalon Kallioniemessä. Henkiset haltiakuuset pysyvät toivottavasti pystyssä kaikkien kirjailijakotimuseoiden suojana.

Anne Helttunen, Annamari Saure ja Jari Suominen
http://kirjailijakodit.blogspot.fi/