Totuus on tarua ihmeellisempää

Väläys pimeässä

Mitä yhteistä on 1800-luvulla eläneellä pariisilaispojalla ja nykyajan suomalaisella koululaisella? Maijaliisa Dieckmannin koskettava lasten- ja nuortenkirja Väläys pimeässä kertoo tarinaa kahdessa tasossa: tosikertomusta pistekirjoituksen keksijästä Louis Braillesta sekä fiktiivistä tarinaa nykyaikana elävästä sokeasta Leosta.

”Tarina sai alkunsa portviinistä”, kirjailija toteaa. ”Hyvä ystäväni, Näkövammaisten kirjaston erikoiskirjastovirkailija Irmeli Holstein kutsui minut kahvilaan. Siinä portviinin vaikuttaessa hän kertoi, että on 200 vuotta Louis Braillen syntymästä ja että minun pitäisi tehdä hänestä kirja. Siitä se sitten lähti.”

Louis Braillen tarina on hämmästyttävä. Onnettomuudessa kolmivuotiaana sokeutunut Braille lähetettiin 10-vuotiaana sokeainkouluun Pariisiin. Siellä hän keksi pistekirjoituksen hyvin nuorena, noin 15-vuotiaana. Kirjoitusta ei kuitenkaan hyväksytty virallisesti käyttöön ennen kuin monta kymmentä vuotta myöhemmin. Braille ehti nähdä pistekirjoituksen sallimisen ennen kuolemaansa 43-vuotiaana.

 ”Kirjoitusta käytettiin salaisesti hyvinkin laajasti. Maailma oli kuitenkin sellainen, että jos synnyit sokeana, niin sitä pidettiin Jumalan tahtona, jota ei saanut kyseenalaistaa”, Dieckmann sanoo. ”Pistekirjoitus on valtava keksintö ja tasa-arvon väline. Sen avulla näkövammaiset ja sokeat voivat lukea ja kirjoittaa siinä missä muutkin.”

Dieckmannin mukaan oli haastavaa mutta mielenkiintoista pyrkiä kirjoittamaan näkövammaisen kulmasta. ”Poikani on erityisluokan opettaja. Hänen luokallaan on lähes sokea poika. Tenttasin, että miten lapsi toimii ja käyttäytyy luokassa. Vierailin myös paljon Sokeainkeskusliiton tiloissa ja tarkkailin näkövammaisia lapsia kouluissa. Taustatoimittaja Irmeli Holsteinista oli myös korvaamaton apu.”

Kiehtova teos huomioitiin laajemminkin, kun se voitti Arvid Lydecken -palkinnon 14.1. Raadin mukaan kirjailija yhdistää taitavasti faktaa ja fiktiota ja teos on esimerkki historian elävöittämisestä parhaimmillaan. ”Palkinto merkitsee todella paljon. Oman kirjoitustyöni lisäksi se on ilo ja tunnustus myös sokeille."

1970-luvulta asti kirjoittanut Dieckmann on julkaissut mm. lukuisia historiallisia nuortenromaaneja sekä lastenkirjasarjat Merirosvo Svarttiksesta ja Ville Romusesta. Mitä seuraavaksi?

”Seuraava kirjani tulee kertomaan Topeliuksesta. Siitä piti tulla tietokirja, mutta se lipsuu kyllä kaunon puolelle. Olen etuoikeutettu, kun saan tutkia tällaisia neropatteja työkseni."
 

- Saara Oranen
 

Kirjailija: